מצוות הציצית זו ללא כל ספק אחת המצוות המרכזיות והחשובות ביותר שקיימות ביהדות, אך יש לא מעט דברים שחשוב לדעת עליה.
כך לדוגמא, כולנו יודעים כי תכלת ציצית הוא חלק בלתי נפרד מן העניין, אך למעשה המידע אודות הפקת צבע התכלת המקורי אבד לאורך השנים.
אז כיצד בכל זאת שומרים על המצוה בהיעדר צבע התכלת המקורי, והאם אותו צבע קיים היום? על כך ועוד נסביר לכם במהלך הכתבה הבאה שאתם עומדים לקרוא.
תכלת ציצית - כיצד מפיקים את צבע התכלת?
את צבע התכלת המקורי מפיקים מסוג ספציפי של חילזון. לאורך השנים, אבד לעם הישראל הידע אודות אותו חילזון תכלת וכן גם על השיטות בהן היו משתמשים על מנת להפיק ממנו את הצבע. מעבר לכך, יש לציין כי גם אם ניתן להפיק צבע שנראה אותו דבר לחלוטין בשיטות אחרות - הרי שהוא פסול לציצית.
בעוד כי התורה לא מורה לנו בדיוק מהו מקור הצבע וכיצד עלינו להפיק, על אותו חילזון תכלת מוסבר בתוספתא למסכת מנחות.
כיצד איבדנו את המסורת של תכלת ציצית?
ובכן, המסורת של תכלת ציצית אבדה לאורך השנים, וזאת בין היתר בעקבות השלטונות הזרים שהיו בארץ לאורך השנים.
כך לדוגמא, מדיניות שהייתה דומה בין השלטון הרומאי לבין השלטון הביזנטי - היא איסור של נתיני האימפריה לייצר את צבע התכלת בעצמם, ככל הנראה תוך שאיפה לייצר מונופול משלהם על הצבע היות והוא היה נחשב בימים אלו לצבע יוקרתי מאוד.
מעבר לכך, מלחמות הכיבוש הערבי החריבו לחלוטין את אותם בתי צביעה בהם היה נהוג לייצר את צבע התכלת המקורי, וזאת לצד ירידה דרסטית באוכלוסיית היישוב היהודי בארץ באותן שנים.
כיצד מתקיימת את המצווה בהיעדר הצבע המקורי?
ובכן, התשובה לכך מופיעה בכתוב במשנה - "התכלת איננה מעכב את הלבן". לפי הכתוב, אנחנו יכולים להבין כי היעדר צבע התכלת המקורי אינו פוגע ביכולת שלנו לקיים את מצוות הציצית עם החוטים הלבנים.
לכן המשיכו לאורך השנים להלביש את הציצית עם אותם חוטים לבנים, מאז התקופה בה אבדה המסורת ועד היום.
חידוש התכלת בימינו, וזיהוי החילזון
לאורך השנים, נעשו לא מעט מאמצים בקרב מומחים וחוקרים רבים לזהות את אותו חילזון תכלת המקורי,
ולחדש את הצבע על מנת שנוכל לקיים את המצווה במלואה.
מצב זה הגיע לשיאו בסוף המאה ה-19, אז חוקרים רבים הציעו סוגי חלזונות שונים, ואילו כימאים שונים שהצטרפו אליהם הציעו דרכים שונות להפיק את הצבע.
אולם, הגילוי של פרופ' אלסנר על דרך ייחודית להפיק גוון כחול טהור תפסה את תשומת ליבו של הרב אליהו טבגר, שחקר את הנושא וב-1988 החל לצבוע תכלת לציצית. לימים הוא הקים את עמותת פתיל תכלת.
ולסיכום תכלת ציצית- עמותת פתיל תכלת
הרב אליהו טבגר החל לצבוע תכלת לציצית עוד ב-1988. מאוחר יותר, הצטרפו אליו ד"ר ברוך סטרמן, ד"ר ארי גרינשפן ויואל גוברמן והקימו את עמותת פתיל תכלת, עמותה אשר שמה לה למטרה לייצר פתילי תכלת בצבע המקורי מן המקרא לציציות, וזאת לצד קידום פעילות הסברה נרחבת העוסקת בנושא החשוב הזה.